Just nu

Selmas berättelser i Ernst Billgrens konstverk på trygghetsboendet

24 juni, 2021
Ernst Billgren konstverk glasmosaik på husfasad botrygg
Ernst Billgrens konstverk ”Selmas resa” i glasmosaik på väggen till Botryggs trygghetsbostäder.

Ernst Billgrens konstverk sitter nu på Botryggs nya trygghetsboende i Selma stad. Hans fantasifulla gestaltningar i den gedigna fasadmosaiken interagerar mycket fint med Selma Lagerlöfs berättelser.

Ernst Billgrens konstverk är en fasadmosaik på 2 gånger 7,5 meter av glas. Små glasbitar på 1×1 cm och 2×2 cm har monterats på större kvadrater för att underlätta uppsättningen. Det är ett gediget arbete som har pågått sedan 2018. Botrygg månar om trivseln och satsar därför extra på att skapa en trivsam boendemiljö genom konstnärlig utsmyckning. De arbetar ofta med konstverk, väggmålningar, skulpturer, glasdekorer eller andra gestaltningar, i sina fastigheter.

”Genom våra konstsatsningar vill vi göra konsten tillgänglig för alla, inte bara för de boende i kvarteren, utan även för personer från andra delar av staden och landet. Detta bidrar till det offentliga rummet och ger liv åt området,” berättar Alina Arcari på Botrygg.

Konstverket samspelar fint med sin omgivning och titeln Selmas resa refererar så klart till Selma Lagerlöfs Torg med omgivningar. Från motivets övre del följer man Selma Lagerlöfs resa genom hennes berättelser. Exempelvis finner man en svala som refererar till Gösta Berlings saga, palmer ur Jerusalem, något som blir en spännande interaktion mellan konstverk och betraktare. Man kan stå länge framför konstverket för att utläsa vart de olika motiven kan vara hämtade ifrån.

Konstnären beskriver verket så här:

”Selmas resa” är en upptäcktsfärd genom många av Selma Lagerlöfs världar, något som kan bli en gissningstävling för den beläste. Betraktaren startar i loket som återfinns i tacktalet då Selma vann Nobelpriset i litteratur och fortsätter färden genom många av hennes berättelser. Selmas välkända silhuett återkommer som moln på himlen.

Om konstnären Ernst Billgren:
Ernst Billgren är född och uppvuxen i Stockholm och har utbildat sig vid Valands Konsthögskola under åren 1982-1987. Hans egensinniga och mångsidiga konstnärskap spänner bland annat över måleri, skulptur, scenografi och foto. I hans bildvärld samsas historiska och konsthistoriska referenser med mytologi och dramatik.

Läs mer om projektet hos Botrygg.