Just nu

Elever visar upp sin bild av torget

2017-03-15

Nu visar elever på Skälltorpsskolan upp sin vardag och sin bild av torget på Selma Center. Det görs genom en fotoutställning och arbetet med den har pågått under hösten. Vi har pratat med Joanna Fehler, utvecklingsledare på SDF Norra Hisingen om hur utställningen har vuxit fram.

 

– Arbetet inleddes med att eleverna hade en teoretisk bildlektion med sina lärare i skolan där de lärde sig om vinklar, perspektiv, färg osv. Veckan därefter var eleverna på Selma Center under bildlektionen och de fick en presentation om ombyggnationen av Selma Lagerlöfs torg. Vi pratade även om olika platser i närheten som eleverna passerar varje dag eller förknippar med något särskilt minne. Sedan gjorde vi en workshop tillsammans där vi tittade på olika bilder av torget både nu och i framtiden och beskrev de bilderna med ord och känslor. Sedan var nästa steg själva fotouppgiften, som gick ut på att förmedla en känsla med hjälp av ett motiv som de förknippar med torget. Samtidigt blev detta även en bild över vilka motiv och platser som de här eleverna förknippar med torget idag. Efter bearbetning av foton och framkallning tog sedan utställningen form.

 

Enligt Joanna gillade eleverna möjligheten att visa upp sitt Selma Lagerlöfs Torg och när de förstod vad som kommer hända på torget nu med alla nya hus och bostäder blev de nyfikna på framtiden.

 

På frågan om vilken insikt hon tar med sig svarar Joanna:

 

– Att det finns så mycket att få reda på hos de unga om man bara frågar! De har verkligen koll på närområdet, vad som händer och vilka som hänger var. Och att det är viktigt att låta de ta plats och visa vad de kan. Deras utställning berikar samtalen med besökare på Selma Center med fler perspektiv, så jag tar med mig sättet att jobba med möten – genom foto.