Just nu

Nya gatunamn i Selma stad

2017-04-11

Smaka på Nils Holgerssons Plats, Dunfins Gata, Silvergruvans Gata, Charlotte Löwenskölds Gränd, Herr Arnes Gata, Havssilvers Gränd, Selma Lagerlöfs Parkstråk och Skogsdrottningen. Det är de nya namnen beslutade av Kulturnämnden som kommer att pryda gatorna i Selma stad. En stad som börjar växa fram på allvar i år. Det första spadtaget tas i samband med Backadagen den 3 juni.

 

Bakom varje nytt gatunamn finns en anknytning till Selma Lagerlöf och hennes litteratur.

 

Nils Holgerssons Plats Redan 1967 fastställdes Nils Holgerssons Gata (befintlig gata)efter Selma Lagerlöfs bok Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Den nya platsen ansluter till gatan.

 

Dunfins Gata I Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige beskrivs grågåsen Dunfin: ”Ingen kunde vara mera mild och god än den lilla grågåsen Dunfin. Alla vildgässen tyckte mycket om henne, och den vita gåskarlen hade kunnat gå i döden för henne. När Dunfin bad om något, förmådde inte en gång Akka säga nej.”

 

Silvergruvans Gata 1908 publicerade Selma Lagerlöf en samling noveller med titeln ”En saga om en saga och andra sagor”. Novellsamlingen handlar om nästan färdiga sagor som vill bli berättade. Den sedelärande sagan om Silvergruvan understryker att människor är viktigare än pengar.

 

Charlotte Löwenskölds Gränd Romanen Charlotte Löwensköld från 1925 ingår i romansviten Löwensköldska ringen.

 

Herr Arnes Gata Berättelsen Herr Arnes penningar utgavs 1904 och antas vara baserad på en verklig händelse från slutet av 1500-talet i det då norska Bohuslän.

 

Havssilvers Gränd I Nils Holgersons underbara resa skriver Selma Lagerlöf om Bohuslän i kapitlet Havssilver:
”Det var ett liv och en rörelse. Människorna voro som yra i huvudet av glädje över allt detta silver, som de öste upp ur vågorna, och vildgässen foro många gånger runt Marstrandsön, för att pojken riktigt skulle få se alltsammans.”

 

Selma Lagerlöfs Parkstråk Stråk längs den nya parken, som associerar till Selma Lagerlöfs Torg, vilket är ett fastställt gruppnamn invid Litteraturgatan sedan 1967.

 

Skogsdrottningen I Selma Lagerlöfs ”Drottningar från Kongahälla” finns även berättelsen ”Skogsdrottningen”. Lagerlöf tolkar där en hällristning som en skön urskogsdrottning med hjälp av en saga ”ty för att se dem tarvas det, att man ser med de gamla sagoberättarnas ögon.”

 

Klicka här för att se gatunamnen på närmare håll.