Just nu

Öppning med raketfart i Selma Lagerlöfs Parkstråk

2020-06-09

Snart öppnar lekplatsdelen i Selma Lagerlöfs Parkstråk.

Ett klättertorn med raketform och en sju meter lång rutschkana. Det är inte Liseberg men det är en av de två största lekattraktionerna i lekplatsdelen i Selma Lagerlöfs Parkstråk som öppnar i mitten av juni.


Den andra attraktionen är en klätterställning av stockar i lärkträ som påminner om en hög utslängda ”Plockepinn” modell större. På en kulle står en kubformad koja med buskage omkring som inbjuder till kurragömmalek. Sist i stråkets lekplatsdel finns en liten studsmatta och ett gungbräde. 


En del av förskolans utemiljö
Lekplatsen är byggd på gräsytan framför Lisa Sass förskola. Det finns en grind från förskolan in till lekplatsen, som förhoppningsvis kommer att bli ett uppskattat inslag i barnens utemiljö.


– Lekplatsen är i första hand avsedd för barn i åldrarna 6-11 år men självklart är alla leksugna välkomna. Jag har själv testat rutschkanan och kan intyga att det går undan, berättar projektledare Johan Blomqvist, park- och naturförvaltningen.


Vackra och väldoftande planteringar
Precis som i entré- och plazadelarna av parkstråket så har träd, buskar och blommor planterats i lekplatsdelen. De bidrar såväl med färgprakt som med doft, till exempel kommer hybridtollhasseln att lysa upp lekplatsen med gula blommor redan i januari/februari.


Bergskörsbär, honungsrosor och klematis ger blomsterfägring och färgprakt längre fram på säsongen och under hösten, när Katsurorna fäller sina löv, bjuder de på en doft av nybakade kakor. Därav smeknamnet ”kakträd”. 


Sista delen börjar byggas 2022
Entrédelen och plazan i parkstråket stod färdiga i mars 2019. De är uppskattade och används flitigt.  Den sista delen av parkstråket kommer att byggas vid Kyrkåsbergets fot. Platsen används nu som anläggningsyta.


– Vi börjar bygga den delen när husen runtomkring är klara. Planen är sommaren 2022 och att vi ska vara klara till våren 2023. Det blir ytor för spel, lek och picknick samt ett litet utegym, säger Johan Blomqvist.


I samband med Familjedagen i Selma stad den 3 oktober är planen att uppmärksamma lekplatsen lite extra, som det senaste tillskottet i parkstråket.


I Selma Lagerlöfs Parkstråk kan du rutscha, studsa, klättra, gunga, leka gömme eller bara hänga.